

Geniş kapsamlı el sanatlarımızdan çevre şartları, günün zevk ve ihtiyaçları göz önüne alınarak,ekonomik ve turistik alanlarda geçerli üretim yapabilecek eleman yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür.
El Sanatları Teknolojisi alanı programında;
1. El Dokuma,
2. El ve Makine Nakışı,
3. Sanayi Nakışı
dalları yer almaktadır.
El Dokuma: El Dokumacısının yaptığı; İpleri boyama, dokuma araç gereçlerini kullanma, dokumaya hazırlık yapma, dokuma yapma ve dokumayı bitirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
El ve Makine Nakışı: El ve Makine nakışçının yaptığı, tekniğe uygun olarak elde ve makinede nakış işleme ve ürünü kullanıma hazır hale getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Sanayi Nakışı: Sanayi nakışçısının yaptığı, desen programını kullanma ve sanayi makinesinde tekniğe uygun işleme yaparak nakış ürün oluşturma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
İŞ BULMA İMKÂNLARI
Dokumacı, bu alandan mezun olan öğrencilerimiz, dokuma fabrika ve atölyelerinde çalışabilirler. Ülkemizde oldukça gelişmiş olan tekstil sanayinde bu meslek elemanına ihtiyaç duyulmaktadır.
El ve makine nakışçısı, bu alandan mezun olan öğrenciler nakış yapan işletmelerde, moda evlerinde, el nakışı üretimi yapan firmalarda, makine nakışı üretimi yapan atölyelerde, desen çizimi yapan firmalarda veya kendi işyerinde çalışma imkânları vardır.
Sanayi nakışçısı, teknolojik gelişmeler paralelinde, nakışçılık mesleğinde verimliliğin arttığı gözlenmektedir. Özellikle elde kullanılan makinelerin yerini elektronik makinelerin alması, desen çizimlerinde bilgisayardan yararlanılması, aynı anda 20 den fazla motifin yapılması ve bir makinede 15'e kadar iğne kullanılabilmesi, makinelerin işleme alanının genişlemesi vb. teknolojik gelişmeler göze çarpmaktadır. Aplikasyon işlemlerinde lazer teknolojisinin kullanımı ve pek çok rengin bir iğne ile uygulanması gibi yenilikler halen deneme aşamasındadır. Küçük ölçekli atölyelerin kapanması ve işletme boyutlarının büyümesi yönünde bir eğilim olduğu görülmektedir. Bu alanda ülkemizdeki makine parkı, dünya sıralamasında en önlerde yer almaktadır. Diğer taraftan bu meslekte edinilen temel bilgi ve becerilerin konfeksiyon, mefruşat ve örme alanındaki diğer mesleklerde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Nakışcı ve sanayi nakış elemanı. nakışla ilgili imalat yapan bütün işletmelerde, desen üretimi yapan firmalarda, lazerle aplike kesim yapan firmalarda, modaevlerinde, Desen çizimi yapan işyerlerinde, iş bulma imkânı vardır.(Desenci, müşteri temsilcisi, numuneci, makineci, kalite kontrol, ütücü, işletme sorumlusu, vardiya sorumlusu olarak çalışabilirler)